Véleménykifejtés: Amiről ténylegesen szól a karácsony #Karácsony

A karácsony az egyik legkedveltebb ünnep az évben. Csak kár, hogy nem mindenki tudja azt, hogy miről is szól valójában.


Mit ünneplünk karácsonykor?
Mit ünneplünk Szentestekor? 
Miért állítunk karácsonyfát?
Miért díszítjük ki a karácsonyát?


4 kérdés, és alig tudnak válaszolni rájuk. Mint ahogyan ki lehetett következtetni a homoszexuálisakról szóló bejegyzésemben, keresztény vagyok, ráadásul református, és egy olyan iskolába is járok. Számomra már szinte alap dolog tudni, hogy miről szól valójában a karácsony, hiszen 4 éve minden évben vagy ötször elmondják a tanárok ugyan azt a történetet. Na de akkor nézzük is, hogy miről is szól ténylegesen a karácsony:

A karácsonyt megelőző négy hétben adventi időszak van. Maga a szó azt jelenti, hogy várakozás.  

De mire várunk? Vagy éppen kire?


Körülbelül kétezer évvel ezelőtt Jézus Krisztusra vártak az emberek, de ma már csak megemlékezünk róla. Senki sem tudja pontosan, hogy mikor is volt a születésnapja, tudósok szerint januárban, de még egyáltalán nincsen ez megerősítve. 

Akkor miért december 24-én ünnepeljük a Szentestét?

Több ősi vallásban a téli nap-éj egyenlőség időszaka volt az ünnep ideje. Több kultusz ezen a napon, amikor az éj a leghosszabb és másnap elkezd növekedni újra a fény:  a Nap, a fényesség vagy éppen a nap isten születését ünnepelték. A régi kalendáriumba a napéjegyenlőség még december 25.-e volt. Mivel Jézus születését pontosan nem tudták megállapítani, csak későbbi időkből következtek vissza, hogy az a bizonyos csillagállás mikor lehetett, erre a napra tették, hiszen egyébként is a fényesség ünnepe volt. Krisztus pedig világosságot hozott, így teljesen össze tudták egyeztetni a lelki mondanivalóval a születésnap ünnepét. A megújuló Nap jelképezni Jézus megújító erejét, mely legyőzi a világban a sötétséget. Tehát mindez egy jelkép, ami(k) pedig amiatt fontos(ak), hogy milyen üzenetet hordoz(nak).

Ez mind szép és jó, de akkor most mit ünneplünk karácsonykor? 

Az inkarnációt. Jézus Krisztusban Isten testet öltött. Eljött közénk, hogy hozzánk hasonló legyen (emberi testben) és megmentsen. Két nap ünnep, de nincs semmi jelentősége -legalábbis bibliailag-, inkább hagyomány alakult ki. A 24.-e pedig az ünnep előestéje.

Fantasztikus, de mit jelképez a karácsonyfa, meg a rajta lévő díszek?

Korábban csak egy örökzöld ágat, koszorút vagy fagyöngyöt tettek ki, ám ezt egy német ember megváltoztatta, név szerint Luther Márton, aki a gyermekének állított csak úgy karácsonyfát. Hogy őszinte legyek,nem tudom, hogy hogy terjedt el világszerte ez a szokás. Viszont azt már igen, hogy Magyarországra egy nő hozta be, még pedig Brunswick Teréz grófnő. 
Na de a lényeg: Maga a karácsonyfa az az Életfa. A zöld szín az új életet jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza. A gömbök a teljességre, a csúcsdísz a felemelkedett emberre, Jézusra, a Megváltóra, aki feljutott a csúcsig, sőt azon is túlra, a girlandok a kígyóra, mely az eredendő bűnre emlékezetet minket. A szaloncukor felrakása a fára csak Magyarországon jellemző: a Boldogság Házának építőköveit jelképezik.


Hát ennyi lett volna ez a bejegyzés, remélem megtudtatok valami újat, hogy őszinte legyek kellett egy kis segítség a bejegyzés megírásában, ugyanis nagy vonalakban tudtam a legfontosabb dolgokról, de úgy gondoltam, hogy nem kéne egy össze-vissza munkát kiadnom a kezemből. 
Köszönöm a közreműködést Gizinek, a nevelőanyukámnak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...