2016. május 29., vasárnap

Problems of a Bookaholic

Nagyon szépen köszönöm ezt a kihívás Book TAG-et Barby-nak! :) A nevére kattintva elolvashatjátok az ő válaszait a kérdésekre.

Problems of a Bookaholic

1. Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod el legközelebb?


Valószínűleg egy imádott, megkezdett sorozat folytatását választanám elsőnek, ha azzal (vagy azokkal) végeztem, akkor egy olyat választanék következőleg, aminek megjelenését alig vártam, vagy láttam már a filmes adoptációját, és azt nagyon szerettem. Majd ha azelőtt a dilemma előtt állok, hogy van egy csomó könyvem, amiről semmit sem tudok, csak tetszett a borítója, és azért vettem meg, megkérdezném a barátaim véleményét, kritikákat olvasnék, valamint megnézném a moly.hu-s értékeléseket, százalékos szavazatokat.

2. Már elolvastad egy könyvnek több, mint a felét, de nem tetszik. Folytatod, vagy abbahagyod?

Folytatnám, hiszen ha már szántam az olvasására annyi időt, hogy több mint a felét kivégeztem, akkor befejezném, és nem hagynám abba. Max majd jól leszavazom minden közösségi oldalon. :)

3. Közeledik az év vége, és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel?

Tuti, hogy minden szabadidőmet arra szentelném, hogy ki tudjam olvasni a könyveket. Ha már készítettem egy listát, és el is kezdtem olvasni a rajta szereplő könyveket, akkor biztos, mert vagyok olyan makacs, hogy befejezem addig őket. Volt egy kihívás, amire nagyon régen jelentkeztem, és kaptam egy értesítést arról, hogy két nap, és lezárul, én meg még csak hozzá sem láttam. Hirtelen félredobtam minden könyvet, és pdf-ben elkezdtem olvasni a Csillagainkban a hibát (mert igen, ezt kellett elolvasnom a teljesítéséért.). És igen, befejeztem. :D

4. Egy könyvsorozatnak, melyet imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled?

Hát először is kidühöngöm magamat vadidegen embereknek, hogy milyen pofátlanok tudnak lenni a magyar könyvkiadók, majd elkezdeném nyugtatni magamat, hogy "Nem a borító számít, hanem a tartalom"...

5. Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldaladra állna?

Nem szoktam keresni olyan embereket, mert szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy olyan barátokkal vagyok körülvéve, akik akkor is meghallgatnak, ha nem értenek velem egyet. Nem kezdenénk el vitatkozni azon, hogy kinek van igaza, egyszerűen elfogadjuk egymás álláspontját. Ha meg mégis akad egy személy, ami száz százalékosan egyetért velem, akkor tuti, hogy kidühöngeném magamat vele együtt, de még nem igazán volt ilyen, csak egy blognál... :)

6. Nyilvános helyen olvasol, és nagyon felzaklat a könyv, annyira hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal?

Ha barátokkal vagyok körülvéve, akkor biztos, hogy hagyom elsírni magamat, és azon nyomban elkezdek panaszkodni, meg elmesélni, hogy miért teszem azt. Ha viszont egyedül, akkor félretenném a könyvet, és elkezdenék olyan zenét hallgatni, amitől jókedvem lesz, nehogy nyilvánosan elsírjam magamat, vagy megpróbálnám egyszerűen csak visszafogni.

7. Egy könyvnek, melyet nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újra olvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod a folytatást, vagy bestresszelsz, stb...?

Engem nem nagyon szokott érdekelni, hogy emlékszem-e az előző részre/részekre. Ha olvasom a folytatást, akkor úgyis eszembe jut, hogy mi történt az előzőben. Egyébként pont most vagyok ilyen helyzetben, mert 2014-ben elolvastam Arthur Madsen-től a Five-ot, és most vettem ki a folytatását a könyvtárból, pedig már egyáltalán nem emlékszem arra, hogy mi történt az első részben. :D De hát mindegy, majd eszembe jutnak...

8. Nem akarod kölcsönadni a könyveinek senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar kérni tőled egyet?

Ilyenkor mindig kitalálok valami ürügyet: "Bocsi, az anykámnál hagytam." ; "Bocsi, most a nővérem olvassa." ; "Bocsi, éppen most kezdtem újraolvasni" ; "Bocsi, pont most adtam oda másnak a könyvet." ; "Bocsi, pont most gyújtotta fel az apukám". -> hihetetlen, hogy ezt valaki beveszi...Méghogy felgyújtani egy könyvet...

9. A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl ezen az olvasási válságon?

Várok, hátha kedvet kapok valamelyikhez. Mondjuk az utóbbi időben ezt úgy csináltam, hogy bevittem a suliba, benthagytam a padban a könyvet, és ha unatkoztam órákon, csak előkaptam, és olvastam. Így gyorsan be tudtam fejezni őket. :D

10. Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd meghalsz, hogy elolvashasd. Mit csinálsz? Hányat veszel meg ezek közül?

Valószínűleg egyet sem, mert nem nagyon szoktam könyveket venni. :D Inkább vadásznék a PDF verziójára,  vagy elkérnem egy ismerősömtől, vagy rohannék a könyvtárba, hogy én vehessem ki a leghamarabb.

11. Végre sikerüt megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna, és alig várod, hogy olvasd őket... de meddig hevernek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen el is olvasnád őket?

Attól függ, hogy mennyi könyvtári könyv van nálam... Pl.: februárban megkaptam a Hamuvárost Cassandra Clare-től, de azóta sem olvastam ki, mert a nővéremmel elmentünk a Szabó Ervin Könyvtárba, és kivettem öt könyvet, plusz városi könyvtárból is vettem ki akkor hármat, meg hát PDF-ben is olvastam... Szóval igen, attól is függ, hogy mennyire vártam már az olvasásukat.


Köszönöm szépen mégegyszer a kihívást Barby-nak, az én kihívottjaim Sziszi és Lya, valamint Gigi. Ha tetszett nektek ez a TAG, akkor ti is nyugodtan kitölthetitek, csak ne felejtsétek el a forrásmegjelölést. :) 
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést, sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...